400 jaar manneken pis

Een 400 jaar jonge eregast!

Winterpret ontvangt dit jaar een heel speciale eregast! De 55 cm grote Manneken-Pis, symbool van het gevoel voor humor en onafhankelijkheid van de inwoners, let al sinds 1619 op de hoofdstad. Het is dus vanzelfsprekend om hem op het vijf weken durende, populaire evenement uit te nodigen om er zijn 400e verjaardag degelijk te vieren.

De ongelooflijke kleerkast van het ketje van Brussel vertelt ons hoe universeel de kindertijd is, vol mogelijkheden, een open boek dat alle kanten uit kan. Daarin schuilt ongetwijfeld de geheime reden waarom de Brusselaars zo gehecht zijn aan hun manneke en waarom hij zo populair is bij bezoekers uit de hele wereld, die hem massaal (elke dag meer dan 30.000) komen bewonderen, wat van hem de tweede attractie van de hoofdstad maakt. Het bewijs dat men niet groot van gestalte moet zijn om een groot icoon te zijn!

Het is een van de verhalen die Manneken-Pis ons vertelt. Onze eerste burger toont vooral het lot van het Brusselse volk, dat van de Spaanse tijd tot de Oostenrijkse, Franse en Hollandse tijd zijn autonomie moest behouden en zijn weg moest banen in de geschiedenis.

Brussel, tegenwoordig een gemengde en multiculturele stad, houdt ons dankzij ons Manneken-Pis met de duizend-en-één kostuums een spiegel voor van kosmopolitisme op stadsniveau.

XMAS PARTY @ GRAND-PLACE - special guest: Manneken-Pis

Op 19 december zal een Brusselse DJ met internationale faam de Grote Markt doen daveren met actuele en tijdloze hits: Daddy K, pionier en spilfiguur van de Belgische hip-hop beweging, komt draaien op het prestigieuze balkon van het Stadhuis en samen met het publiek zijn 30 jaar loopbaan vieren en de 400 jaar van een andere Brusselaar, meer bekend op een andere manier.

dj-daddy-k.jpg
De inwoner van Molenbeek is de eerste stadsartiest die, vorig jaar in februari, bekroond werd met de erkenningsmedaille van de Stad Brussel voor de promotie van de hoofdstad in de hele wereld. Met meerdere successen op zijn actief waaronder de bekende gimmick ‘mais vous êtes fous!’ verzamelt de artiest internationale titels en mixt hij in clubs wereldwijd. Hij presenteert ook de grootste radio-uitzending hip-hop/RNB in België voor Radio Contact, de officiële Franstalige partner van deze avond met de populaire toets. MNM zal eveneens deel uitmaken van dit groot feest : een getalenteerde “Start to DJ”-winnaar zal net voor Daddy K aan de draaitafels staan om het publiek op de Grote Markt in de juiste mood te brengen.
Info

Op donderdag 19.12, van 19u30 tot 21u00, Grote Markt.

Een Kerstboom met de zwart-geel-rode kleuren voor de verjaardag van het ketje van Brussel

Om Manneken-Pis te vieren wordt de boom versierd met de kleuren van de Belgische vlag. Naast meer dan 120 kerstballen en een 1,5 km lange slinger worden er ook 50 houten figuurtjes van Manneken-Pis en bollen met het ketje opgehangen.

Schattenjacht

Op zoek naar Manneken-Pis op Winterpret

Van 29 november 2019 tot 5 januari 2020 kunnen bezoekers op zoek gaan naar het jongentje, wiens afbeeldingen verstopt zijn op het parcours van Winterpret. Daarvoor wordt een grote schattenjacht georganiseerd, beschikbaar via een geolocatie-applicatie die spelers van alle leeftijden helpt bij hun zoektocht om aanwijzingen te vinden, mysteries op te lossen en voor de grootste doorzetters, beloningen in de wacht te slepen met de afbeelding van de bekende mascotte van Brussel. Dit ludieke parcours geeft spelers ook de gelegenheid om trekpleisters van het centrum van Brussel te (her)ontdekken die soms worden miskend door het grote publiek.

Op zoek naar Manneken-Pis op Winterpret

Vier de 400ste verjaardag van Manneken-Pis met EEN SPEURTOCHT MET GEOLOCATIE op het parcours van Winterpret.

40 EMBLEMATISCHE HALTES 90 MIN = 10 HALTES

OM DEEL TE NEMEN AAN HET AVONTUUR
1. Download de app « CLUEKEEPER »
2. Log in via je Google-account of speel als gast
3. Voer de code in voor de schattenjacht: MP400NL
4. Download de speurtocht « Manneken-Pis 400 »
5. Los de raadsels op, verdien punten en win een beloning!

KLAAR? Het avontuur wacht op je!

Teken een kostuum voor de 400 jaar van Manneken-Pis!

Musea en scholen van Brussel nodigen jonge Brusselaars uit om een nieuw kostuum te maken voor het ketje. Elke lagere school van de Stad kan een project indienen in de vorm van een tekening of prototype. Ruimte voor verbeelding!
Het gekozen project zal door de officiële naaister worden omgezet in een kostuum ‘400 jaar’, dat bij de prestigieuze kleercollectie komt na een plechtigheid op 7 mei 2020.
Een tentoonstelling zal ook alle projecten brengen van de scholen.

Herdenkingsmunt '400 jaar Manneken-Pis’.

De Belgische koninklijke munt en de Nederlandse koninklijke munt hebben het nieuwe muntstuk van 2,5 euro uitgebracht om deze vermaarde verjaardag te vieren. Ze is verpakt in een gekleurde coincard en is al wettelijk in België. Het stuk is verkrijgbaar op www.herdenkingsmunten.be