CENTRALE for contemporary art – Exposition RESISTANCE

Van 27.09.2018 tot 27.01.2019

De Stad Brussel viert de 50e verjaardag van 1968, een breukperiode met uiteenlopende uitdagingen en een symbolisch jaar voor de kunst en de maatschappij. De CENTRALE vervult voor deze gelegenheid haar opdracht van openbaar kunstcentrum en buigt zich, via de tentoonstelling RESISTANCE, over de manier waarop kunst heeft bijgedragen aan de maatschappelijke en politieke uitdagingen die deze halve eeuw hebben bewogen.

De tentoonstelling brengt een dialoog tot stand tussen de werken van ‘68 en hedendaagse werken van Belgische en internationale artiesten. Op die manier zet ze deze fantastische artistieke periode in de kijker, die nog steeds van belang is voor de hedendaagse kunst.

Hoogtepunten (van eind november tot 6 januari)

Alle dagen: doorlopende filmvoorstellingen in de zaal OPEN ACADEMY (gratis);

30.11: Second RITCS Arts & Politics Symposium: One Struggle? (EN) – Eco-feminism versus the Anthropocene? With Lieven de Cauter;
05.12: Vernissage Zizi Lazer @ CENTRALE.lab;
12.12: CENTRALE Cinema – Ernest-Pignon-Ernest.

Praktische informatie

CENTRALE for contemporary art – 44, Sint-Katelijneplein 44, 1000 Brussel

www.centrale.brussels

plaisirs-dhiver-la-centrale-1280

plaisirs-dhiver-la-centrale-1280-02

Brussels Vintage Market – Xmas edition

De Brussels Vintage Market, ondertussen een traditie, maakt in december twee afspraken in de prachtige Sint-Gorikshallen: 

Op zondag 2 december kunnen bezoekers een schattenjacht houden op de traditionele vintagemarkt: kleding, accessoires, decoratie, retro klein meubilair, platen…maar ook originele creaties van Brusselse designers. Sinterklaas doet er zijn ronde om 16u! Met snoepjes en koekjes voor groot en klein!

Op zondag 9 december, Christmas Designers Market: een speciale editie in het teken van de eindejaarsfeesten voor de grootste markt van ontwerpers van de hoofdstad! Meer dan 50 exposanten tonen er hun creaties: juwelen, lampen, papierwaren, decoratie, kleding, accessoires, allerlei voorwerpen… Een must om het ideale geschenk te vinden!

Praktische informatie

De twee data: van 12u tot 19u

gratis toegang

www.brusselsvintagemarket.be

plaisirs-dhiver-brussels-vintage-market-1280

plaisirs-dhiver-brussels-vintage-market-1280-02

Museum van de Stad Brussel – Huis van de Koning: Tentoonstelling ‘The Grand-Place to be’

Twintig jaar geleden kwam de Grote Markt van Brussel op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Ter gelegenheid van die verjaardag houden het Museum van de Stad Brussel, sinds 1887 gevestigd in het Huis van de Koning, en de Cel historisch erfgoed, een unieke tentoonstelling over deze toplocatie.

Ze is georganiseerd rond het monumentale standbeeld van Sint Michiel, een windwijzer uit de 15e eeuw. Er komen tal van thema’s aan bod die te maken hebben met de geschiedenis, de architectuur, het behoud en de opwaardering van het plein. Kunstwerken, archiefdocumenten en zeldzame archeologische voorwerpen worden voor het eerst samengebracht.

Ook de restauratiewerken worden belicht dankzij werkdocumenten, foto’s, werktuigen en originele onderdelen van de gevels.

Praktische informatie

Van 04.10.2018 tot 11.03.2019.

Huis van de Koning, Grote Markt – van dinsdag tot zondag, van 10u tot 17u.

Gesloten op maandag, op 25.12 en op 01.01.

www.museedelavilledebruxelles.brussels

plaisirs-dhiver-maison-du-roi-1280

plaisirs-dhiver-maison-du-roi-1280-02

Kleerkast van Manneken-Pis

Manneken-Pis is ongetwijfeld de grootste ster van Brussel! Hij heeft meer dan 1000 kostuums en krijgt er regelmatig nieuwe kleren bij. Het is het enige standbeeld ter wereld met een dergelijke kleerkast en dat meer dan 130 dagen per jaar wordt aangekleed.

Het museum over hem toont bijna 140 buitengewone kostuums uit de hele wereld, ingedeeld in verschillende thema’s.

Praktische informatie

Eikstraat, 1000 Brussel – van dinsdag tot zondag van 10u tot 17u.

Gesloten op maandag, op 25.12 en op 01.01.

plaisirs-dhiver-garde-robe-de-manneken-pis-1280-02

Mode en Kant Museum – ‘Back Side – Fashion from Behind’

Deze intrigerende tentoonstelling toetst de perceptie die we hebben van onze rug en die van anderen: de pracht en praal van een sleep, de last van een rugzak, de sensualiteit van een diepe uitsnijding of de belemmering van een sluiting.

‘Back Side – Fashion from Behind’ brengt met meer dan zeventig kledingstukken en accessoires – van de Parijse haute couture via het uniform en de dwangbuis tot de hedendaagse prêt-à-porter – een collectie samen die ons een ander verhaal over mode vertelt.

Praktische informatie

Van 08.11.2018 tot 31.03.2019

Mode en Kant Museum, Violetstraat 12 – 1000 Brussel

www.museemodeetdentelle.brussels

Van dinsdag tot zondag van 10u tot 17u, Gesloten op maandag, op 25.12 en op 01.01.

Kerstmis en de kathedralen – ‘Les Sonneurs de Noël’

Er heerst een ijzige stilte rond de kathedralen. De grote klok zwijgt… Wat een drama voor de klokkenluider! Er moet zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden om Kerstmis in te luiden!

Atypische en mysterieuze personages nemen de toeschouwers mee in een audiovisuele spiraal van magie, illusie, humor, poëzie en dans voor een fantastisch avontuur op zoek naar de klank van de Kerstklok.

‘Les Sonneurs de Noël’ is een odyssee vol hoop die het publiek van alle leeftijden terugvoert naar de onschuld van de kinderjaren.

Praktische informatie

Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk in Brussel.

Van 02 tot 05.01.2019 – voorstellingen om 17u00, 18u15 en 19u30 – Duur van de voorstelling: 45 min.

www.noeldescathedrales.be

+32 471 19 73 17

Een creatie van Luc PETIT naar een idee en tekst van Michel TEHEUX.
Productiedirectrice: Anne ROELANDT. Een productie van de VZW ‘les Nocturnales’.

plaisirs-dhiver-les-sonneus-de-noel-800