nouveautes

De Nieuwigheden

ABOUT

NIEUWIGHEDEN

Ontdek de talrijke nieuwigheden die ontstaan zijn dankzij vruchtbare samenwerkingen en een originele programmatie.

Behind the walls

Video mapping

  • Museumplein en Museumstraat
  • Alle dagen tussen 17u00 en 22u00

In het kader van Europalia kleurt de tentoonstelling Sporen van moderniteit de zalen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ter afsluiting van het Europees Jaar van de Spoorwegen staat reizen ook tijdens de twintigste editie van Winterpret in de spotlights.

De gevels van het discrete maar weelderige Museumplein komen tot leven dankzij Behind the Walls, een immersieve 270° mapping.

Met dit werk, georkestreerd door Michel Draguet en Dirty Monitor, wordt het plein een openluchtzaal die voor iedereen gratis toegankelijk is.

Om dit onvergetelijke moment te beleven, volgt u gewoon de pijlen die worden aangegeven door de geprojecteerde afbeeldingen op de Kunstberg.

Info:

Opening: 26/11/2021

Van 26/11/2021 tot 02/01/2021

Alle dagen van 17.00 u. tot 22.00 u., om de 20 minuten.

Ontwerp: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in samenwerking met Dirty Monitor.

Productie: ADC Production.

Met de vriendelijke medewerking van de Koninklijke Bibliotheek van België en de Protestantse Kapel.

Galaxy Express

Audiovisuele installatie

  • Europakruispunt (tegenover het station Brussel Centraal)
  • Alle dagen tussen 17u00 en 22u00

Bij het verlaten van het Centraal Station, aan het Europakruispunt, worden de voorbijgangers verwelkomd door een reusachtige en spectaculaire audiovisuele installatie van 25 meter lang: Galaxy Express.

Een locomotief die onder handen werd genomen door een van de pioniers van de VJing, de Fransman Romain Tardy samen met de audio-visuele artiesten Antoine Goldshmidt et Ofer Smilansky.
Galaxy Express werd volledig op maat gebouwd en is ook een unieke klank- en lichtervaring die tot leven komt zodra de avond valt.

Dit monumentale werk, dat speciaal werd ontworpen voor de editie 2021 van Winterpret, is het resultaat van een mooie samenwerking met Train World en de NMBS.

Info:

Audiovisuele voorstelling alle dagen van 26/11/21 tot 02/01/22, tussen 17.00 en 22.00 u.

10 minuten om de 20 minuten.

Credits: Romain Tardy (digitale kunstenaar), Antoine Goldschmidt (vormgeving), Ofer Smilansky (geluidscompositie).

Mécaniques Discursives

Fresco

  • Gevel ter hoogte van de Anspachlaan 21 – 1000 Brussel.
  • Alle dagen tussen 17u30 et 22u00

Op initiatief van Beliris ontwikkelt de Stad Brussel Mécaniques discursives op de lanen in het centrum. Overdag lijkt het fresco te zijn geïnspireerd op oude graveertechnieken.

‘s Avonds krijgt de gevel ter hoogte van de Anspachlaan 21 een andere dimensie dankzij de animaties die op het gebouw worden geprojecteerd.

De projecties houden het midden tussen urban en digitale kunst, met verwijzingen naar de middeleeuwse iconografie, strips, de popcultuur en videogames.

Info:

Vanaf 03/12.
Fresco alle dagen zichtbaar, 24u/24u. Projecties van 17.00 tot 22.00 u. .

Credits: Fred Penelle en Yannick Jacquet (kunstenaars) – Nicolas Boritch (productie).

Connection by Infrabel

Infrabel laat u de binnenkant van Brussel ontdekken!

  • Europakruispunt

Wist je dat onze hoofdstad maar liefst 300km spoor telt? En dat er onder de plek waar je nu staat, dagelijks een en al bedrijvigheid heerst? Benieuwd naar wat zich daar beneden allemaal afspeelt? Infrabel neemt je graag mee op ontdekkingstocht door het ondergrondse Brussel via een fraaie 3D-muurtekening van Julian Beever. Neem maar een kijkje, ga gerust nog wat dichterbij: dit is de belangrijkste spooras van het spoornet… maar pas op dat je niet valt!

Info:

Europakruispunt (Centraal station). Op uw rechterkant als je richting het station kijken.

Artiest: Julian Beever

Brussels by lights presents : Sky Castle

  • Esplanade van het Schuman-rondpunt (Wetstraat) – 1000 Brussel.

Van 30 november tot 1 januari wordt op de esplanade van het Schuman-rondpunt een nieuwe vijf meter hoge opblaasbare lichtinstallatie geplaatst als aftrap van Brussels by Lights.

Terwijl u tussen de bogen van dit interactieve werk loopt, activeert u melodieën en kleurveranderingen.

Info:

Van 30/11/21 tot 01/01/22.

Inwijding: 30/11/21 om 17h30. Gratis toegang. 

Reis van Manneken-pis

  • Garderobe van Manneken-Pis, Eikstraat, 19 – 1000 Brussel

In 2021 worden verschillende spoorwegjubilea gevierd, waaronder het 175-jarige bestaan van de verbinding Brussel-Parijs en de 25e verjaardag van de Thalys.MIVB-bestuurder

Manneken-Pis grijpt deze editie van Winterpret aan om dit thema te vieren, dat uitnodigt om te reizen. De etalage van zijn Garderobe wordt tijdens de zes weekends van het evenement volledig heringericht.

Op 26 november krijgt het emblematische ketje officieel een nieuw kostuum, dat van treinbegeleider, aangeboden door de NMBS, tijdens een officiële plechtigheid met fanfare en andere toeters en bellen.

Andere evenementen:
03/12: Kostuum van Wagons de lits
05/12: kostuum van MIVB-bestuurder
12/12: kostuum van piloot bij Brussels Airlines
19/12: kostuum van poolreiziger
31/12 :kostuum van NMBS (11u-18u)
02/01 : kostuum van een astronaut

Info:

Garderobe van Manneken-Pis, Eikstraat 19 – 1000 Brussel

Alle data (behalve 31/12) van 9 tot 18 u.

EU Space programma

Digitale ervaring

  • Anspachgalerij
Het Europese ruimtevaartprogramma nodigt u uit om de aarde te ontdekken vanuit de ruimte door middel van een unieke digitale ervaring. De “Bronnen van wetenschap” is een interactieve, futuristische tentoonstelling die thematische toepassingen van ruimtevaartgegevens toont. Ze laat ons zien hoe het ruimtevaartprogramma van de EU ons helpt in het dagelijkse leven. Info: Van 10u tot 20u in de Anspachgalerij.

Visual van bij ons

Arnaud Debal en Guillaume Desmarets, kunstenaars bij Farm Prod, hebben hun grafische en illustratieve talenten gebundeld om een nieuwe identiteit te ontwerpen voor Winterpret 2021. Dit collectief, dat sinds 2003 in Brussel gevestigd is, brengt verschillende beeldende en andere kunstenaars samen rond tal van creatieve projecten.

www.farmprod.be